Uit welke instrumenten kan ik kiezen?
Wilt u een instrument leren bespelen of leren zingen? Bij Muziekschool Barneveld kunt u uit heel veel instrumenten kiezen. Op onze pagina Muziekles vindt u ons aanbod voor zang en instrumentale lessen.
Op welke dagen en tijden kan ik muziekles krijgen?
Na uw inschrijving neemt de docent contact met u op om de lesdag en -tijd af te spreken. De dag en tijd is afhankelijk van het rooster van de desbetreffende docent. Houdt u er rekening mee dat u voor een aantal instrumenten niet op alle dagen terecht kunt. Als u wilt, kunt u zich vooraf informeren via 0342-417624.
Kan ik een proefles aanvragen?
U kunt zich altijd inschrijven voor een proefles. De proefles is vrijblijvend en gratis. Alleen als er bij het desbetreffende instrument plek is, kunt u geplaatst worden. Anders komt u op onze wachtlijst.
Welk instrument kan mijn kind het beste kiezen?
Om de juiste keuze voor een instrument te maken kan uw kind bij ons altijd een proefles volgen. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd is het raadzaam eerst een cursus muziekoriëntatie te doen. Dat kan de jaarcursus KOM: Kinderen Ontdekken Muziek (voorheen AMV) zijn of een cursus Muzieksafari of Popsafari. Om een goede indruk te krijgen van de verschillende instrumenten, kunt u met uw kind ook één van de diverse voorspeelavonden bezoeken (zie onder agenda).
Mag ik zelf kiezen van welke docent ik muziekles wil hebben?
Als je zelf wilt kiezen van welke docent je muziekles wilt, kun je dat aangeven op het inschrijfformulier. Wij proberen daar rekening mee te houden, maar kunnen helaas niet garanderen dat de desbetreffende docent ruimte heeft om nieuwe leerlingen te plaatsen. Desgewenst kun je bij de docent van je keuze op de wachtlijst geplaatst worden.
Kan ik mij inschrijven voor meerdere instrumenten?
Ja, leerlingen kunnen bij ons inschrijven voor meerdere instrumenten (of zang). Je kunt ervoor kiezen om de ene week bijvoorbeeld gitaarles te nemen en de andere week zangles. Het tarief is dan hetzelfde als wanneer je wekelijks op één instrument les zou volgen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om twee keer in de week les te nemen. Je betaalt dan de prijs voor twee instrumenten. Kijk voor een overzicht van de kosten op onze pagina Tarieven.
Als ik op een wachtlijst kom, geeft dat dan verplichtingen en kosten?
Welk niveau moet ik hebben om muziekles te volgen?
Je kunt op elk niveau instappen. Bij ons zijn zowel beginners als (ver)gevorderden welkom.
Kan ik zelf kiezen welke muziekstijl ik wil spelen?
Kan ik gedurende het cursusjaar nog inschrijven?
Als ik geplaatst word, krijg ik dan privéles?
Is er een korting voor meerdere leerlingen uit één gezin?
Ja, wij hanteren een gezinskorting van 15% voor iedere tweede en volgende leerling uit hetzelfde gezin. De korting wordt verdeeld over de gezinsleden. Bij twee personen ontvangt ieder 7,5%, bij drie personen is dat 10% per persoon enzovoorts. De gezinskorting geldt alleen voor leerlingen die een instrumentale of vocale jaarcursus volgen (leerlingen van de jaarcursus KOM of die lessen via een 100 minutenkaart tellen voor de korting niet mee).
Ik heb een minimum inkomen/bijstandsuitkering en kan het lesgeld van mijn kind eigenlijk niet betalen. Is hier een regeling voor?
Gezinnen met een minimum inkomen/bijstandsuitkering kunnen een bijdrage in de kosten bijzondere bijstand aanvragen bij de afdeling Werk, Zorg en Inkomen van gemeente Barneveld. Meer informatie hierover vind je op de website van gemeente Barneveld.
Ik ben volwassen. Kan ik ook muziekles volgen?
Iedereen is welkom op onze muziekschool! Je kunt op elke leeftijd starten met muzieklessen. Je kunt desgewenst eerst een proefles volgen om te kijken of het bespelen van een instrument iets voor je is. Je kunt je hiervoor inschrijven via het inschrijfformulier.
Ik ben ziek en kan niet naar muziekles. Hoe moet ik mij ziekmelden?
Als een leerling ziek is, vragen wij je dat op tijd te melden bij de docent of aan de administratie. Voor ziekmelding zijn wij telefonisch bereikbaar via 0342-417624 op dinsdag van 9.30 tot 13.30 uur en op maandag, woensdag en donderdag van 9.30 tot 16.00 uur.
Door ziekte van een docent heb ik een aantal lessen niet kunnen volgen. Krijg ik het betaalde lesgeld terug?
Bij ziekte van een docent doen wij ons best in ieder geval na drie aaneensluitende uitgevallen lessen een vervangende docent te regelen. Als in een cursusjaar door ziekte of afwezigheid van een docent het totaal aantal lessen in een cursusjaar uitkomt op minder dan 36 lessen bij wekelijkse les of 18 lessen bij twee wekelijks les wordt overgegaan tot restitutie. De muziekschool neemt aan het eind van het cursusjaar contact op met de desbetreffende leerlingen. Voor kortlopende cursussen wordt bij ziekte van de docent in overleg met de leerlingen de einddatum van de cursus verschoven.
Ik wil stoppen met muziekles. Hoe kan ik opzeggen?
Als je gedurende het lesjaar de muziekles wilt opzeggen, hanteren wij een opzegtermijn van 1 maand. Je ontvangt het eventueel teveel betaalde lesgeld dan retour. Na 1 mei is tussentijds opzeggen niet meer mogelijk en ben je lesgeld voor het hele cursusjaar verschuldigd. Gedurende het eerste lesjaar is tussentijds opzeggen niet mogelijk.
Wijziging van een wekelijkse les naar een tweewekelijkse les wordt hetzelfde behandeld als een tussentijdse opzegging. In het eerste jaar is tussentijds opzeggen niet mogelijk, tenzij er zwaarwegende redenen zijn, zoals langdurige ziekte van de leerling of verhuizing. In dit geval wordt er ook een opzegtermijn van 1 maand in acht genomen. Wil je aan het eind van het cursusjaar stoppen met muziekles, dan moet je dit voor 15 juni bij ons melden. Opzeggen is alleen schriftelijk mogelijk via het invullen van het uitschrijfformulier op deze website.
Ik wil graag muziekles volgen, maar niet elke week. Kan dat?
Het is niet verplicht om iedere week naar de muziekschool te komen. Je kunt bijvoorbeeld ook om de week muziekles volgen. Een andere optie is het kopen van een 100 minutenkaart. Daarmee kun je de lessen flexibel indelen. De lesdata en -tijden spreek je af in overleg met de docent. Kijk onder Tarieven voor informatie over de kosten van de verschillende lesvormen.
Veelgestelde vragen over de harp
Harpdocent Frouke van Leeuwendal beantwoordt de veelgestelde vragen over de harp.
Welk bedrag moet je minimaal uitgeven om een goed beginnersinstrument aan te schaffen?
Minimaal 1000 euro voor een tweedehands harp (vaak meer) of vanaf 2300 euro voor een nieuw instrument.
Waar adviseer je om een instrument, bladmuziek en toebehoren aan te schaffen?
Harpwinkel de Zingende Snaar in Rhenen www.zingendesnaar.nl
Waar adviseer je een instrument te huren?
Harpwinkel de Zingende Snaar in Rhenen www.zingendesnaar.nl voor zowel huren als huurkoop regeling.
Welke toebehoren moet je direct bij je instrument aanschaffen?
Een muziekstandaard en een stemapparaat.
Wat kun je zeggen over de maat van een instrument?
Met een haakjesharp met minimaal 34 snaren kun je jaren vooruit. Eventueel kunnen jonge kinderen de eerste 1 à 2 jaar beginnen met een kleinere harp met 26 of 27 snaren.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een tweedehands instrument?
Eigenlijk is het advies: vraag bij de docent om informatie wanneer je een tweedehands harp op het oog hebt. Let er in ieder geval op:
- Dat de pilaar niet krom is getrokken.
- Dat er geen scheurtjes of barsten op het klankbord zitten. Het klankbord mag ook niet bol staan.
- De haakjes moeten soepel bewegen, maar niet te los zitten.
Let op: Op internet staan ook nieuwe harpen voor een zachte prijs. Vaak staat er niet bij dat ze uit Pakistan komen. Ze zien er mooi uit, maar zijn van slechte kwaliteit.
Wat zijn merken van instrumenten waar je goede ervaringen mee hebt?
Dusty Strings (type Ravenna), Salvi en Lyon&Healy.
Is er een speciaal advies voor linkshandigen?
Nee.
Kan men online een instrument kopen of (liever) niet?
Nee, je moet de harp echt zien, horen en voelen.
Wat zijn algemene tips waar je bij de aankoop van een instrument op kunt letten?
Ga vooral veel verschillende harpen naast elkaar uitproberen en beluisteren. Darmsnaren en nylonsnaren hebben een verschil in klank, maar ook in spanning.
Welk stemapparaat beveel je aan?
Een chromatisch stemapparaat, het liefst met een microfoonkabeltje.
Welke muziek apps beveel je aan?
Om te stemmen: Pitched tuner (niet zo nauwkeurig als een echt stemapparaat), en een metronoom app.
Heb je verder nog tips?
Kijk op http://froukeleeuwendal.nl/praktische-informatie/een-harp-aanschaffen/
Moet ik zelf een instrument aanschaffen als ik muziekles wil volgen?
Als je veel rendement uit de lessen wilt halen, moet je over een redelijk instrument beschikken en in de gelegenheid zijn om dagelijks te studeren. Wil je geen instrument kopen, dan is het vaak mogelijk er bij een muziekhandel een te huren. Tips over het huren van instrumenten kun je te zijner tijd inwinnen bij de docent. De muziekschool verhuurt zelf geen instrumenten. Kijk op onze pagina Cursusaanbod om te zien op welke instrumenten je bij ons les kunt krijgen.
Veelgestelde vragen over de panfluit
Panfluitdocent Marlies de Roos beantwoordt de veelgestelde vragen over de panfluit.
Welk bedrag moet je minimaal uitgeven om een goed beginnersinstrument aan te schaffen?
160 euro voor een beginnersfluit, 400 tot 600 euro voor een professioneel instrument.
Waar adviseer je om een instrument, bladmuziek en toebehoren aan te schaffen?
www.panfluitkopen.nl, www.preda-panflute.com, https://tonjansen.wordpress.com/aanbod/
Waar adviseer je een instrument te huren of is dat niet mogelijk?
Dit is helaas niet mogelijk en gezien de lage prijzen voor een instrument niet rendabel of aan te raden.
Welke toebehoren moet je direct bij je instrument aanschaffen?
Beschermhoes of koffer, muziekstandaard, stemstokjes. Bij een fluit gestemd op bijenwas: bijenwas. Olie (in overleg met bouwer of docent omdat de soort olie afhankelijk is van de bouw en het materiaal van de panfluit in kwestie).
Wat kun je zeggen over de maat van een instrument?
De meest gangbare panfluit is de 22 pijp alt-sopraan, van G tot en met G4, gestemd in G groot. Deze is ca. 35 cm lang en heeft een gebogen vorm.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een tweedehands instrument?
Let op de conditie van de pijpjes. Zit er schimmel in (wit of zwart), barsten of stootplekken? Is de fluit ooit gebroken geweest en gerepareerd? Zijn alle pijpjes gelijk van vorm (mooi rond)? Wat is de leeftijd van de fluit? Welk merk is het en wat is daarvan de nieuwprijs?
Het is altijd het beste hierin het advies van een docent/professional in te winnen.
Is er een speciaal advies voor linkshandigen?
Nee, de panfluit is voor links- en rechtshandigen hetzelfde.
Wat zijn merken van instrumenten waar je goede ervaringen mee hebt?
Preda (www.preda-panflute.com)
Gibonus (www.panfluitkopen.nl)
Covaliu (Moldavische bouwer, alleen persoonlijk te bestellen).
Ton Jansen (https://tonjansen.wordpress.com/aanbod/)
Kan men online een instrument kopen of (liever) niet?
Ja, maar bij voorkeur via:
https://tonjansen.wordpress.com/aanbod/
Schaf een instrument via Marktplaats liefst in samenwerking met de docent aan.
Wat zijn algemene tips waar je bij de aankoop van jouw instrument op kunt letten?
Hoe ligt de panfluit in de hand? Is de fluit licht of zwaar? Hoe blaast de fluit? Probeer meerdere panfluiten en fluiten van verschillende materialen. Bijvoorbeeld: bamboe of hout. Iedere panfluit is handwerk en geen enkele panfluit is hetzelfde. Uitproberen is een must!
Waar kun je volgens jou het beste bladmuziek (voor jouw instrument) aanschaffen?
Verder in overleg met de docent.
Waar koop je toebehoren voor jouw instrument?
Bij de bouwer of verkooppunt van je panfluit.
Welk stemapparaat beveel je aan?
Het moet een chromatisch stemapparaat zijn. Verder geen voorkeur.
Welke muziek apps beveel je aan?
Een metronoom is altijd handig om bij je te hebben (als app).
Zijn er verder nog tips?
De panfluit is een veelzijdig instrument en door de lage aanschafprijs laagdrempelig. Je hoeft de panfluit slechts eenmaal per jaar te stemmen (gemiddeld gezien). De panfluit is licht van gewicht en gemakkelijk overal mee naartoe te nemen.
Veelgestelde vragen over drumles, slagwerk, mallets
Docenten Marco Onstenk en Peter Doest beantwoorden de veelgestelde vragen over drumles, slagwerk en mallets.
Welk bedrag moet je minimaal uitgeven om een goed beginnersinstrument aan te schaffen?
Voor een drumset 300 euro, voor een marimba 1200 euro.
Waar adviseer je om een instrument, bladmuziek en toebehoren aan te schaffen?
Voor drums kan Peter Doest je goed verder helpen. Hij heeft een Drumshop met nieuwe en gebruikte sets: http://drumshop.peterdoest.nl/.
Bij het uitzoeken van een marimba helpt Marco Onstenk je graag . Hij heeft hier veel ervaring mee. Goede webshops zijn eventueel https://www.vancore.nl/ of https://www.adams-music.com/
Waar adviseer je een instrument te huren, of is dat niet mogelijk?
We adviseren dat niet te doen. Het is wel mogelijk, alleen met een jaar huur ben je ongeveer hetzelfde kwijt als de afschrijving op je instrument.
Welke toebehoren moet je direct bij je instrument aanschaffen?
Drumsticks, lesboeken en een lessenaar.
Wat kun je zeggen over de maat van een instrument?
Er is geen standaard maat.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een tweedehands instrument?
Dat hij compleet is en alles functioneert. Dit is eigenlijk best lastig zelf te beoordelen. Daardoor kun je beter voor advies langs gaan bij een winkel, zoals Peter bijvoorbeeld heeft.
Is er een speciaal advies voor linkshandigen?
Ons advies is: laat het drumstel staan zoals hij staat. Als je autorijles neemt, dan pas je de auto ook niet aan
Wat zijn merken van instrumenten waar je goede ervaringen mee hebt?
Degelijke merken drumstellen zijn: Sonor, Pearl, Ludwig, Premier. Voor elektrisch: Roland en Yamaha.
Kan men online een instrument kopen of (liever) niet?
Liever niet. Je kunt het dan niet uitproberen. Toebehoren zoals drumstokken etc. gaat wel prima online.
Wat zijn algemene tips waar je bij de aankoop van jouw instrument op kunt letten?
Kwaliteit loont.
Waar kun je volgens jou het beste bladmuziek (voor jouw instrument) aanschaffen?
Peter heeft de standaard lesboeken voor drums liggen en voor een uitgebreider assortiment ga je naar:
Waar koop je toebehoren voor jouw instrument?
Je kunt dit online doen, maar het is leuker om dit live bij een winkel te doen. Dan krijg je meteen advies en drumspullen kijken is altijd leuk!
Welke muziek apps beveel je aan?
Metronome, launchpad voor Apple en Remix live voor Android.
Zijn er verder nog tips?
Geluidsoverlast is een vooroordeel over drummen. Er zijn verschillende technieken om het geluidsniveau te dempen. Je kunt dit met doeken doen of met dempmatten, die te koop zijn. Ook kun je gaasvellen en bekkens kopen met gaatjes, waardoor je bijna niks meer hoort. Je kunt ook een elektrische drumset aanschaffen. Dan hoor je door je koptelefoon de drums en hebben huisgenoten en of buren geen hinder van het drummen.
Veelgestelde vragen over de klarinet
Klarinetdocent Tineke van der Meulen beantwoordt de veelgestelde vragen over de klarinet.
Welk bedrag moet je minimaal uitgeven om een goed beginnersinstrument aan te schaffen?
Denk aan een bedrag rond de 400 à 500 euro, maar ook huur van een klarinet is mogelijk. Dat is zeker aan te raden voor jonge leerlingen in hun eerste jaar. De kosten zijn dan aanzienlijk lager. Ook is de aankoop van een tweedehands klarinet mogelijk. Daarbij geef ik graag persoonlijk advies.
Waar adviseer je om een instrument, bladmuziek en toebehoren aan te schaffen?
Graag begeleid ik je daar persoonlijk in. Je kunt je alvast oriënteren op internet. Google: Buffet Crampon Prodige klarinet. Er zijn vele mogelijkheden.
Welke toebehoren moet je direct bij je instrument aanschaffen?
Een muziekstandaard om thuis goed te kunnen studeren.
Wat kun je zeggen over de maat van een instrument?
We gebruiken een normale standaard Bes klarinet.
Is er een speciaal advies voor linkshandigen?
Nee, iedereen speelt op dezelfde manier.
Wat zijn merken van instrumenten waar je goede ervaringen mee hebt?
Buffet Crampon, Selmer, Yamaha en meerdere wat minder bekende, maar toch goede merken.
Kan men online een instrument kopen of (liever) niet?
Jazeker, graag geef ik daar persoonlijk advies bij.
Waar kun je volgens jou het beste bladmuziek voor jouw instrument aanschaffen?
Ik gebruik meerdere methoden en vele verschillende muziekstukken en boeken. Via Google is alles makkelijk te vinden en online te bestellen. Je hoort in de les welke bladmuziek je moet aanschaffen.
Waar koop je toebehoren voor jouw instrument?
In de loop van de eerste lessen beveel ik soms een klarinet draagkoord aan. Ook daarover adviseer ik in de lessen.
Welk stemapparaat beveel je aan?
In de beginfase is een stemapparaat nog niet nodig, maar gebruiken we de mijne. Graag geef ik persoonlijk advies mocht in de loop van de lessen blijken dat de leerling graag een stemapparaat wil aanschaffen.
Zijn er verder nog tips?
Elke leerling en elke situatie is anders. De aanschaf of huur van een instrument is een zorgvuldige keuze en daarin begeleid ik leerlingen graag persoonlijk, zodat we samen de goede keuze kunnen maken.
Ouder-Kind lessen
Als ouder van een beginnende leerling is het goed om zelf te ervaren wat het is om muziekles te volgen. Daarom kunnen ouders bij ons het eerste jaar gratis meedoen met de les van hun kind. De les blijft om het kind draaien en de stof blijft op hen gericht, maar als ouder doe je gewoon mee. De muziekschool zorgt dat er een instrument is dat je tijdens de les kunt gebruiken, maar je kunt natuurlijk ook zelf een instrument meenemen. Je kunt alleen de eerste weken meedoen of het hele eerste jaar.
Wij merken dat ouders die meedoen met de muziekles beter in staat zijn hun kind thuis te helpen met oefenen. Zo haal je meer rendement uit de les. En wie weet raak je zelf wel besmet met het muziekvirus?